hundkontakten-logo-inverterad

Får man säga Nej...?

Jag har förstått att det finns en missuppfattning om att vi som tränar med positiva förtecken aldrig säger Nej till hunden. Men det handlar snarare om när, hur och varför vi säger Nej.

Min  grundtanke är att jag i första hand försöker lära min hund vad/hur den ska göra i olika situationerHelt enkelt för att det i längden blir enklare och trevligare för oss båda. Jag försöker också vara förutseende så att vi inte ständigt hamnar i situationer som är för svåra för min hund.

Det är väldigt lätt att vi tjatar Nej! i alla möjliga situationer utan att riktigt tänka på det. Dels tappar det i betydelse om hunden ständigt får höra det och dels ger ett Nej! normalt ingen information till hunden om vad den ska göra utan det blir bara ett hindrande, vilket kan leda till en frustration. Hos en valp eller unghund är hjärnan heller inte fullt utvecklad för att kunna behärska sig.

Så hur ska vi göra då?!
Eftersom vi inte kan förutse allt, behöver vi ibland kunna stoppa hunden. Ibland kan jag kanske använda inkallningssignal, stoppsignal eller helt enkelt Sitt istället. Eller varfölr inte stoppa fysiskt med en lugn hand på hundens bröst? För att få ett fungerande Nej, behöver det tränas i kontrollerade situationer precis som allt annat. Genom att träna i kontrollerade situationer blir också jag själv duktigare på att läsa av min hund och hinna agera i tid. Börja i en väldigt enkel situation och med hunden i koppel. Så snart du ser att hunden är intresserad av något, säg ditt Nej med tydlig röst och följ upp med ett alternativ (tex Kom!). Belöna när hunden väljer ditt alternativ. Försvåra stegvis så att hunden alltid har en god chans att klara av utmaningen. Att använda Nej i en alltför svår situation ger inte mycket inlärning, så ta det lugnt! Chansen att lyckas är också större ju snabbare du själv kan vara. Att avbryta ett pågående beteende med Nej är mycket svårt...
Att säga Nej till sin hund innebär att jag begär att den ska avstå från något som troligen är mycket frestande. För att den ska tycka att det är lönt att lyssna på mitt Nej är det verkligen värt att belöna ordentligt när den lyckas med att avstå ;-)

Så sluta tjata och lycka till med Nejandet!

PS Om du upplever att Nej har blivit väldigt uttjatat kan det vara värt att lära in ett nytt ord. Ni som gått Valpkurs eller Vardagslydnad 1 har fått lära in en Bryt-signal som brukar bli mycket effektiv. Mer om det en annan gång!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Kristina Dahl » Hälsa på andras hundar?:  ”Ett mycket viktigt ämne dom gäller både för hunden men även för mig. Min hund h..”

  • Monica » Hälsa på andras hundar?:  ”Mycket viktig och intressant läsning. Har bägge sortens hundar och vet nu hur ja..”

  • Louise » Puppy blues:  ”Så skönt att höra att man inte är ensam om att känna dåligt samvete för att man ..”

  • Marie » Puppy blues:  ”Bra ord och jättebra att du tar upp det. Vi trodde vi var mentalt förberedda, m..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-