hundkontakten-logo-inverterad

Tankar från en promenad

På dagens förmiddagspromenad gick vi en sväng i villakvarteren i vår närhet. På en tomt var en mindre hund (av ljudet att döma) ensam på tomten bakom en kraftig häck. När vi närmade oss skällde den ut oss med all sin kraft. Efter en stunds skällande kom det ut en människa som skrek något åt hunden och den tystnade. När hunden väl blivit tyst fortsatte personen att fya sin hund, gång på gång. Jag kunden inte låta bli att fundera över hur hunden uppfattade situationen...

Många hundraser har i sin bakgrund att de ska "larma", dvs tala om för resten av flocken att något händer. Det är något vi behöver vara medvetna om när vi skaffar en sådan ras eftersom beteendet sitter så djupt.

Alla hundar behöver någon vettig sysselsättning och få känna sig behövda. En viktig uppgift bland vilda hunddjur är att patrullera och hålla koll på sitt eget revir, hemområde och omgivningen. En ung hund som släpps ut på tomten på egen tass upptäcker oftast ganska snabbt att här finns en uppgift att fylla! Det passerar folk, hundar, bilar, cyklar mm utan att någon i flocken ens reagerar! Alltså tar den unga hunden på sig uppgiften att larma när någon närmar sig eller passerar. Ofta "lyckas" den också eftersom inkräktaren försvinner när den skäller. Oavsett om den är modig eller en mer försiktig typ som då tagit på sig en lite för stor "kostym". Om vi då rusar ut och skäller ut hunden för att den utför sin självpåtagna uppgift kan reaktionen bli lite olika: Antingen kan hunden reagera med tacksamhet, "Yes, jag lyckades få dem att hjälpa till" och den uppfattar det som att vi fortsätter att skälla ut inkräktaren tillsammans. En mer försiktig hund kan bli tystad av rädsla, men förstår troligen inte alls varför vi blev så arga när den gör något som (i hundens värld) både är naturligt och viktigt...

Så hur kan vi göra?
  • Jag vet att det är bekvämt, men var försiktig med att låta hunden vara ute på tomten på egen tass om den är benägen att larma! Var ute tillsammans med hunden och gör gärna något skoj tillsammans. Om hunden reagerar på något utanför, kalla den till dig och tacka lugnt för hjälpen och fortsätt med det ni höll på med. Om den inte nöjer sig med det, kan du ta över ansvaret genom att be hunden vänta och själv gå mot staketet och "kolla av läget".
  • Om du har en större tomt kanske det går att använda en bakre del av tomten och stänga av så att hunden inte når fram till tomtgränsen mot gata/väg.
  • Se till att din hund har någon annan vettig uppgift, gärna så att den får jobba med nosen. Det kan tex vara att få söka efter godis/mat/leksaker, få spåra efter favoritpersonen eller varför inte prova på Nose Work, Viltspår eller något annat spännande?
I fallet med hunden som skällde ut oss idag tror jag att det blev riktigt förvirrande då den fick skäll när den var tyst. Den hade själv lyckats jaga bort oss eftersom vi redan passerat tomten när den tystnade. När den var klar och tystnat fick den ovett... Kan den möjligen ha uppfattat det som att det var bättre när den skällde? Eller...?

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Kristina Dahl » Hälsa på andras hundar?:  ”Ett mycket viktigt ämne dom gäller både för hunden men även för mig. Min hund h..”

  • Monica » Hälsa på andras hundar?:  ”Mycket viktig och intressant läsning. Har bägge sortens hundar och vet nu hur ja..”

  • Louise » Puppy blues:  ”Så skönt att höra att man inte är ensam om att känna dåligt samvete för att man ..”

  • Marie » Puppy blues:  ”Bra ord och jättebra att du tar upp det. Vi trodde vi var mentalt förberedda, m..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-