hundkontakten-logo-inverterad

Jul- och nyårsfirande

Julfirande
Julen är väl en härlig högtid! Om du är lite förberedd kan den bli det även för din hund - framför allt utan veterinärbesök!
För en hund som inte varit med om julfirande tidigare kan det upplevas som om hela världen vänds upp-och-ner. Före jul är vi ofta stressade, stökar runt i hela huset, kommer hem med en massa paket, ett stort träd ställs in i huset och det doftar en massa smaskens hela tiden...
Se till att ge din hund lite extra tid så att den också får glädje av din ledighet. En långpromenad och lite hjärngympa/nosarbete på julafton kan göra att den har lite lättare att koppla av under eftermiddagens stök.

Julgäster
För en valp eller unghund (ja, även en äldre hund...) kan det vara jobbigt när huset plötsligt blir fullt med folk och det blir stimmigt omkring den. Se till att hunden har tillgång till en egen lugn plats och informera dina gäster om att den aldrig får störas när den ligger där. Om det blir svårt för hunden att koppla av kan det vara en god idé att ta med den på en lugn promenad och sedan vara en stund i ett lugnt rum tillsammans med den och hjälpa den att koppla av. Tänk på att hunden kan behöva ett par lugna dagars återhämtning efter ett livligt julfirande.
Även barn blir ju extra uppspelta på julafton ;-) Om det kommer barn på besök kan du behöva vara lite extra förutseende för att det inte ska behöva hända något tok. Håll ett öga på hur din hund reagerar och se till att den får vara ifred om den behöver det.
Att det dyker upp en tjock, skäggig gubbe med mullrande röst kan vara riktigt skrämmande! Om du är det minsta tveksam över hur din hund kan reagera är det bästa att låta hunden vara i ett annat rum när tomten kommer. Att bli skrämd av en den skäggiga gubben, kan sätta spår för lång tid framöver och i värsta fall göra hunden rädd för alla skäggiga gubbar... 

Choklad
I kakao finns ämnet teobromin som är mycket giftigt för hundar. Ju högre kakaomängd chokladen har - desto giftigare är den. Se till att hunden inte kan komma åt din goda choklad och njut av den själv.
Julmat
Generellt innehåller vår julmat alldeles för mycket fett och salt, även för våra hundar. Lök (av olika slag) innehåller allylpropyldisulfid som påverkar hemoglobinet och ger upphov till blodbrist. Salt är giftigt för hundar och redan en liten mängd kan orsaka saltförgiftning. Du ska alltså aldrig använda salt för att framkalla kräkning!
Allra bäst mår din hund av att få sin vanliga mat, eventuellt "kryddad" med en liten bit köttbulle eller leverpastej.
Nötter
Nötter kan innehålla en mögelsvamp (aflatoxin) som kan ge bla kräkningar och nedsatt leverfunktion. En rullande nöt kan också inbjuda till lek och fastna i tarmarna.
Jäsdegar
Om din hund lyckas få tag i degen som står på jäsning kan det i värsta fall leda till alkoholförgiftning då jästen jäser i magen. Om det händer, håll hunden under uppsikt så att den inte skadar sig. Då det blir en obehaglig situation kan vissa hundar även bli aggressiva.
Russin, vindruvor och korinter
Kan orsaka akut njursvikt
Julklappssnören, glitter och julpynt
Att leka med snören och glitter är roligt, men om det slinker ner i magen kan det ställa till rejäl oreda. Trasiga julgranskulor kan ge tråkiga skärskador.
Giftiga växter
Många växter som tex julstjärna, hyacint och cyklamen innehåller ämnen som kan orsaka olika typer av besvär och skador. Ställ dem utom räckhåll!

Mer om farliga saker hittar du här!

Nyårsafton
Även om inte har en hund som är ljudkänslig, bör du vara lite förutseende. Varje år får jag kontakt med hundägare vars hund tidigare aldrig reagerat på fyrverkerierna, men så händer något oförutsett och plötsligt har man en ljudrädd hund...
Att vara rädd för fyrverkerier är egentligen inte samma sak som att vara skotträdd, då det är olika typer av ljud och ofta har olika associationer för hunden.
Ljudträna din hund i god tid!
Att ljudträna sin hund har alla nytta av, då det innebär att den blir mindre känslig även för annat. Det kan vara tex att besöka platser där det låter mycket, tappa saker i golvet, låta hunden söka sin mat i skramlande kastrull eller staplade plastburkar mm. Se till att den får en positiv association till ljuden, tex genom lek eller något gott. Det goda/roliga ska då komma efter oljudet, inte före!
Om det kommer ett oväntat ljud när man är ute, är det många hundar som stannar till och spanar på sin människa (eller hundkompis) för att kolla om det var farligt eller inte. Försök då att själv vara så lugn som möjligt. Om hunden blir rädd kan du prata lugnt och stötta den genom att tex hålla om den (om den vill!) eller bara ta er därifrån på ett lugnt sätt utan att det blir en flykt. Det är skillnad på att prata lugnt och stöttande och att ömka/tycka synd om. Att ömka hunden förstärker lätt hundens känsla av fara. Då är det bättre att "skoja bort det" och på så sätt signalera att det inte var något att bry sig om. Om ni är på en plats med mycket ljud, iaktta din hund i smyg och öka lugnt avståndet om det behövs.
Du kan också utnyttja det plötsliga ljudet genom att sätta igång världens bästa lek direkt efter ljudet. På så sätt kan din hund få associationen att ljudet = lek! 
På tex YouTube kan du hitta ljud från tex fyrverkerier och åska. Då börjar man på mycket låg volym så att hunden inte alls reagerar. Under lång tid och i små, små steg ökar man volymen, hela tiden med målet att hunden ska höra, men inte reagera. Även här är det såklart bra att göra trevliga, bekanta saker samtidigt.
Hjälpmedel
Om din hund reagerar på ljud och du kanske vet att den är rädd för fyrverkerier kan det vara värt att prova Adaptil. Adaptil innehåller en syntetisk motsvarighet till det feromon som tiker utsöndrar efter valpning och som ger en känsla av trygghet. Om du vill använda Adaptil till nyår bör du börja med det senast ca 2 veckor i förväg.
Det finns också receptbelagda, lugnande medel att ge hunden. Det som är viktigt att tänka på är att det inte får vara muskelavslappnande då det kan innebära att hunden fortfarande känner samma rädsla men upplever att den inte kan hantera det. Det kan alltså se lugnare ut, men kan snarare förvärra problemet.
För en del hundar kan det vara en hjälp med fetvadd (inte bomull) i öronen för att dämpa ljuden. Då bör du börja med att träna det i god tid! Sätt en liten, liten tuss fetvadd i ett öra - ge en godbit - plocka ut fetvadden. När det känns tryggt kan du sätta fetvadd i båda öronen ett kort ögonblick och ge en godbit innan du plockar ur. Utöka långsamt och stegvis tiden som fetvadden får sitta kvar och ge flera godbitar eller gör något skoj under tiden.

På nyårsafton
- Lämna absolut inte hunden ensam! Det gäller även om hunden inte visat rädsla tidigare. Det kan ju vara så att hunden är lugn just för att du är med den. 
- Prata gärna med grannarna och kom överens om en tid för smällandet, så att du kan vara förberedd. Eller ännu hellre - inget smällande alls :-) Tänk om alla grannarna kan gå ihop om att skicka upp vackra nyårslyktor istället! Men se då till att de är utan ståltråd som kan vara skadlig för andra djur...
- Gör något som tröttar både fysiskt och mentalt, gärna både dagen innan och på nyårsafton. Det kan vara hjärngympa eller ännu hellre någon typ av nosarbete. Nose Work, godissök, spåra, leta leksak eller människa brukar trötta bra.
- Rasta hunden ordentligt i god tid före det värsta smällandet.
- Behåll ditt eget lugn och bry dig inte så mycket om smällandet. Om du själv (eller någon annan) reagerar blir det lätt en bekräftelse för hunden att det är något märkvärdigt. Om hunden blir orolig - se till att vara nära, håll lugnt om den eller gör något trevligt tillsammans. Ge hunden trygghet, men utan att ömka den.
- Om din hund vill söka skydd, skapa en trygg "koja" genom att tex hänga filtar över ett bord. På så sätt dämpas också både ljud och ljusfenomen. Sätt dig själv nära för att erbjuda skydd och trygghet.
- Ta det själv lugnt med alkoholen. När vi blir berusade blir vi ju lite "konstiga" vilket kan förstärka hundens känsla av fara eller obehag.
- Sätt dig gärna i ett lugnt rum tillsammans med hunden och försök göra något trevligt tillsammans. Rummet bör vara tryggt, välbekant och rymningssäkert. Både ljus- och ljud påverkar, så dra ner persienner eller dra för gardiner. Låt ev diskmaskin, radio eller annat bekant ljud vara på, men inte alltför högt.
- Se till att hunden inte kan smita ut genom ytterdörren! Utomhus ska hunden vara kopplad och med ett halsband eller en sele som inte går att krypa ur. Varför inte både och, för säkerhets skull? Varje år försvinner hundar som rymmer i rädsla och panik, så var förutseende!

Fler tips hittar du på tex
Adaptil
Smällarupproret

En riktigt god jul och gott nytt år till alla två- och fyrbenta!

Giftinformationscentralen
Om du misstänker eller vet att hunden fått i sig något olämpligt kan du kontakta Giftinformationscentralen
010-456 67 00