hundkontakten-logo-inverterad

Vem kan man lita på...

Häromdagen träffade jag en hundägare. Det gör jag ju varje dag, men just det här mötet berörde mig väldigt djupt.

Hundägaren hade kontaktat mig angående ett problembeteende. Ägaren hade provat ”allt”, men jag var ändå helt inställd på att vi skulle hitta fungerande lösningar.  Ju mer vi pratade insåg jag att hen var väldigt uppgiven och till slut känner jag att mötet nog inte alls handlade så mycket om att lösa problem som att hen mer eller mindre gett upp och bestämt sig för att ta bort sin hund och ville ha stöd i beslutet.

Den här ägaren hade fått en mängd tips och råd från grannar, bekanta och någon instruktör. Dessvärre var nog dessa råd mest utifrån den rådgivande personens personliga erfarenheter och/eller vad man sett på TV. Det här är väldigt vanligt, för det är klart att man gärna litar på den som själv har en lydig hund eller det som visas på TV ("visas det på TV måste det ju vara sant och riktigt”). Det är inte heller så lätt att sålla i alla goda råd och till slut kan man känna sig helt förvirrad. Personligen blir jag både upprörd och ledsen varje gång sådant här händer eftersom det drabbar både hund och människa och ofta förvärrar problemen…

Så hur sjutton ska man veta vem man kan lita på och vad som är rätt väg??? Vem som helst kan kalla sig instruktör eller hundspykolog utan att behöva ha någon som helst utbildning. Man kan absolut vara jätteduktig ändå, men det är svårare för dig att veta. Därför är det viktigt att du som hundägare tar reda på vad personen har för bakgrund, utbildning, erfarenhet och arbetssätt. Rekommendationer från andra hundägare brukar också vara ett bra sätt att hitta rätt. Att instruktören har en bredd kan vara ett gott tecken. En instruktör som är jätteduktig på tex Rallylydnad kanske inte kan hjälpa dig med din skällande hund, medan den som både är utbildad instruktör och hundpsykolog har betydligt bredare erfarenhet och fler ”verktyg” att använda sig av för att hjälpa dig och din hund på ett bra sätt med förståelse och respekt för din hund.

Den bästa säkerhet som finns för dig som är hundägare är bransch-organisationen IMMI. Endast hundpsykologer och instruktörer som innehar utbildning godkänd av IMMI kan bli medlemmar i organisationen. Medlemmarna har en dokumenterad och likvärdig utbildning. Instruktörer har ofta flera hundra timmars hundstudier i teori och praktik bakom sig och en hundpsykolog har mer än det dubbla.
Alla medlemmar har dessutom enats kring en gemensam policy och etik som innebär att varken du eller din hund kommer att behandlas med hårda tag, vi tar avstånd från straffbaserad träning. All träning baseras på modern forskning, kunskap och respekt för individens särdrag. Detta innebär att IMMI’s hundpsykologer och instruktörer ställer höga krav på hundens lydnad, men vägen dit, och anledningen till att hunden lyder, ser lite annorlunda ut än traditionell, gammaldags lydnadsträning.

Hur det går med hunden som jag träffade häromdagen? Det vet jag tyvärr inte ännu. Med alla de (ibland motstridiga) råd som ägaren fått har hundens beteenden förvärrats och relationen fått sig en rejäl törn. Det är ett mycket svårt beslut som ägare och oavsett vad det blir kommer jag att finnas där och stötta ägarens beslut!

Kommentera gärna:

  • Lena Mårtensson Johansson • 23 september 2016 18:48:22
    Hejsan! Att ta bort en hund bara för att den inte lyder mm. borde enligt mig vara förbjudet! Såvida den inte har nåt fel såklart! Men annars, nej, det är ett levande väsen som borde få fler chanser, ev. hos nån annan ägare.Det talas ju om att vi människor ska få fler chanser i livet, hundar förtjänar detsamma! Vad tycker ni andra?
    Mvh. Lena
  • Tack Lena för din kommentar! Jag håller i princip med dig om att alla förtjänar en andra chans (eller fler!). Svårare blir det när inte handlar om att hunden inte lyder eller är allmänt besvärlig utan har utvecklat beteenden som i hög grad försvårar vardagen och som kanske tom gör hunden farlig. Det kan vara att man själv inte har möjlighet att lägga all den tid och energi som krävs och det kan vara både svårt och riskabelt att placera den i ett nytt hem. Då är det nästan omöjliga beslut man ställs inför som hundägare. Och det är skälet till att jag önskar av hela mitt hjärta att man söker professionell hjälp i ett tidigt skede.
    Jag ser också fram emot att få synpunkter och tankar från flera :-)

    23 september 2016 21:14:50

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter