hundkontakten-logo-inverterad

Fika- och passivitetsträning

Fikasugen?
Visst är det trevligt att kunna sitta i lugn och ro och njuta av en fika tillsammans sin hund och nya och gamla vänner med samma intresse? Förutom att ha trevligt tillsammans är syftet att hjälpa hundarna att hitta sitt inre lugn och kunna koppla av. Därför är hundarna kopplade och hälsa på varandra och leka får de göra vid andra tillfällen. Jag finns på plats för att vid behov hjälpa din hund att hitta lugnet, så att du sedan själv kan hjälpa den på ett bra sätt. Du har också möjlighet att få svar på ev funderingar, boka en kurs, privat träning eller problemutredning om du har behov av det.
För dig som vill koppla av med något läsbart finns det också böcker och tidningar att låna en stund.

Vad är passivitetsträning?
Passivitet kan förklaras som "att närvara utan att delta" eller "konsten att kunna koppla av". En hund som lärt sig att kunna koppla av i olika situationer kan också få ett mer innehållsrikt liv, eftersom det är enklare att ta den med till olika platser. Precis som för oss människor är det viktigt för hundens välmående att kunna koppla av. För att det verkligen ska bli avkoppling är det viktigt att hunden själv känner det. Motsatsen kan sägas vara om vi kommenderar hunden med tex "Ligg kvar", då den ju väntar på nästa kommando och inte ska koppla av. Detta blir lydnad istället för passivitet.
Du är självklart lika välkommen oavsett om din hund behöver träna passivitet eller redan är duktig på det ;-)

Vad gäller?
Fikaträning passar alldeles utmärkt även för hundar som tex är lite blyga för människor eller andra hundar, då de får chans att ta in det som händer utan att behöva hälsa på någon.

OBS!
Med hänsyn till övriga får hundar som löper, är smittbärare eller är aggressiva stanna hemma.

Att din hund skäller eller på andra sätt reagerar är däremot inget hinder. Du kommer säkert att mötas av en välkomstkör när du och din hund kommer, men det brukar lugna sig efter en liten stund :-)
Om närheten till andra hundar skulle vara väldigt jobbigt för din hund försöker vi anpassa och underlätta på olika sätt. Då kan det också vara lämpligt med en kortare stund de första gångerna. Om du och din hund vill/behöver ha lite lugnare omkring er, finns också möjlighet att sitta i köket där det bara finns två bord. 

Hundarna ska inte hälsa på varandra eller leka. Även hundar som känner varandra sedan tidigare bör hållas isär, inte minst för att hjälpa övriga att hitta en lugn stund.

Om din hund tex löper eller är sjuk är du självklart välkommen att umgås utan hund!

Tider och kostnad
Datum: Söndagar 2/6-16/6 kl 13,30-15,00
Vid regn ställs fikaträningen in.  
Plats: Utomhus i Folkets park, Sala
Tips! Ta med eget fika och något att sitta på. Det finns begränsat med bänkar. Ta också gärna med en filt eller dyna som din hund är van att koppla av på. 
Med tanke på säkerheten har du såklart ett vanligt, fast koppel, inte flexi/rullkoppel till din hund. 

Kostnad för deltagande: Fikaträningarna i Folkets park är kostnadsfria och du tar med ditt eget fika. 

Ingen föranmälan!
Du kommer när du vill och stannar så kort eller lång stund du vill och kan.