hundkontakten-logo-inverterad

Kurser - Nose Work

Håll muspekaren (utan att klicka) över Tjänster och sedan Kurser - Nose Work så ser du alla kurser under denna kategori.
Kontakta mig gärna om du är osäker på vilken kurs som passar just dig och din hund.

Hunden domesticerades för sin förmåga att samarbeta
– inte för sin förmåga att underkasta sig.

Per Jensen

Oavsett storlek, ras eller ålder - alla behöver en vettig sysselsättning. Genom att bjuda din hund på en lämplig aktivering får ni en bättre relation, du får en nöjd och välmående hund med ökat självförtroende och dessutom minskar risken för problembeteenden!

Så vad ska man hitta på? Viktigast tycker jag är att hitta något som både din hund och du själv tycker är roligt. Om inte du själv tycker det är kul är ju risken stor att det inte blir av...

Att träna hjärngympa, tricks och konster är väldigt roligt och gör massor för din hunds samarbetsvilja och för er relation. Att det också passar bra att göra inomhus under den mörka årstiden är ju bara en bonus ;-)

Oavsett om du kanske vill tävla så småningom eller "bara" aktivera dig själv och din hund är både Rallylydnad, Tävlingslydnad och Freestyle roliga sätt att utmana ert samarbete och ta det till en ny nivå!

Att få använda sin nos är viktigt och uppskattat av alla hundar. Det brukar märkas inte minst på promenaderna... Så varför inte låta hunden göra det under kontrollerade former? Att spåra är det allra naturligaste för hunden, ofta spelar det mindre roll om det är viltspår elller personspår.

Specialsök handlar om att lära hunden identifiera en specifik doft och där sätter egentligen bara vår egen fantasi gränserna. Kantarellsök är kanske det vanligaste och passar perfekt om du själv gillar att plocka kantareller. Nosework är en helt ny hundsport med inspiration från arbetande hundar som tex narkotikahundar. Mycket spännande, energikrävande och relativt enkelt att träna.

Om du har en apporterande ras brukar Jaktapportering vara väldigt uppskattat, oavsett om du använder det som ren aktivering eler om målet är att använda hunden i praktisk jakt.

Så vad ska man hitta på? Äh, varför välja?!
En av mina kursdeltagare håller på med både personspår, viltspår, rallylydnad och tävlingslydnad - allt mest till "husbehov" - och förklarade det med:
"Det är roligast så! Tänker inte snöa in på nåt"
Jag kan bara hålla med :-)