hundkontakten-logo-inverterad

I rastgården

Jag får ibland höra att hundar ska hälsa och leka eftersom de är sociala djur. NJA! Hundar är sociala djur, men främst med sin egen grupp/flock. Det finns hundar som uppriktigt älskar att träffa nya bekantskaper, det finns de som absolut inte vill träffa några nya utan hålla sig till de som redan är vänner och så finns alla de hundar som helt enkelt inte har några större behov av nya, tillfälliga bekantskaper. 

Jag har redan hört om tråkiga händelser i den nya rastgården i Sala... Så hur ska vi tänka när vi besöker en rastgård med andra hundar? 

1) Lär känna din egen hund. Tycker den verkligen att det är kul med tillfälliga bekanta? Gillar den att mingla eller umgås den helst med trogna vänner? Eller (handen på hjärtat) vill du att den ska umgås mest för din egen skull...?

2) Om du kommer fram till att det nog är bra och trevligt för din egen hund att umgås med andra en stund - ta ett snack med den som redan är i rastgården. Hur funkar den hunden med andra hunden? Hur är den hundens leksätt? Det underlättar oftast om hundarna har åtminstone liknande leksätt. En hund som helst springer (jaktlek) funkar kanske inte så bra med en hund som helst är fysisk och vill brottas. 

3) Om det verkar okej, men magkänslan är tveksam - ta en liten promenad tillsammans först! Låt dem då inte hälsa i koppel! Då får hundarna en chans att spana in varandra i lugn och ro och ni människor kan hinna se om det är några spänningar mellan hundarna. 

4) Om allt känns bra och ni båda bestämmer er för att hundarna ska få en stund tillsammans - koppla loss hundarna en bit ifrån varandra och håll er själva i rörelse. Om inte hundarna känner varandra väl, undvik leksaker och godis då det kan trigga igång konkurrens. 

5) Om leken ska ge något utbyte för båda parter ska den såklart vara jämlik! Dvs man turas om att jaga, bjuda in, retas mm. Om det är den ena parten som hela tiden springer först och försöker hinna undan eller om den ena parten är den som mest ligger underst behöver ni avbryta.

6) Var uppmärksam och läs av hundarnas kroppsspråk för att se att leken är avslappnad och trevlig för båda. 
Börjar din hund hoppa eller klättra på dig, försöker den troligen få ditt stöd och din hjälp i en knepig situation. 

7) Pausa leken! Med väldigt aktiva och/eller unga hundar är det lätt att man snabbt blir överexalterad och då ökar risken för konflikter. Ta en paus efter en liten stund (helst innan det blir för mycket), sitt tillsammans en stund och låt dem sedan leka igen. Släpp helst hundarna igen när de är hyfsat lugna. På så sätt lär sig också hundarna att det är värt att komma till sin människa eftersom det inte alltid betyder att lekstunden är slut. 

8) Känsliga situationer
❗️ Stora och små hundar kan absolut lära sig att leka tillsammans. Men risken i en rastgård är att en snabbspringande liten hund kan uppfattas som ett byte av en större hund, med katastrofala följder.. 
❗️ Med ett par unghundar som båda vill vara "ballast i stan" och kanske inte är världsbäst på impulskontroll, kan det snabbt slå över och bli för mycket. Där kan korta lekstunder vara lämpligast. 
❗️ Även hundar som känner varandra väl kan reagera annorlunda om det dyker upp en löptik. För en del kan det räcka med att tiken är på väg in i löp eller precis har avslutat löp. Det gäller framför allt hanar, men även andra tikar kan reagera. Det kan också vara värt att tänka på om det är en hund i den mindre hagen (som är tänkt bla för löptikar...)
❗️ Även i en grupp där alla känner varandra och en ny hund kommer in kan det uppstå tex konkurrens. 

Kommunikation löser det mesta! Prata med varandra innan en ny hund släpps in till den eller de som redan är inne i rastgården.
Det står på skylten utanför att det inte råder någon förtur och att hundarna ska kunna umgås med alla andra hundar. Men så funkar det ju inte i verkliga livet! Min hund kanske funkar med de flesta men inte riktigt alla (personkemi), kanske har "vaknat på fel sida" idag eller har fått ont någonstans. Därför kan vi aldrig veta säkert! Lita på din magkänsla! Känns det tveksamt? Ta en promenad istället 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Kristina Dahl » Hälsa på andras hundar?:  ”Ett mycket viktigt ämne dom gäller både för hunden men även för mig. Min hund h..”

  • Monica » Hälsa på andras hundar?:  ”Mycket viktig och intressant läsning. Har bägge sortens hundar och vet nu hur ja..”

  • Louise » Puppy blues:  ”Så skönt att höra att man inte är ensam om att känna dåligt samvete för att man ..”

  • Marie » Puppy blues:  ”Bra ord och jättebra att du tar upp det. Vi trodde vi var mentalt förberedda, m..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-