hundkontakten-logo-inverterad

Puppy blues

Idag var jag till Schelins för att köpa en lunchmacka. Där träffar jag på en sådan där löjligt söt 11-veckors valp och hennes matte. Vi börjar prata lite och då nämner matte att hon fått ”puppy blues”. Och då insåg jag att det är något som vi nästan inte alls pratar om och jag lovade direkt att bli bättre på det. Jag börjar här och nu!

Tänk dig när man drömt om en egen valp hur länge som helst. Nu har man hittat den man vill ha och den kommer äntligen hem. Lyckan är total! Eller?

Att skaffa valp är en enorm förändring och omställning i livet där det mesta påverkas. Alla stora förändringar påverkar oss massor, oavsett om förändringen varit önskad eller inte. När vi får hem en valp behöver vi ha ständig koll på den, den biter i det mesta, den ska ut ofta för att bli rumsren och när man ändå trampat i den tredje kisspölen för dagen är det lätt att tappa tålamodet.

Något av det man kan känna är tex trötthet (sömnbrist), skuldkänslor (tänk om jag gör något fel), tvivel (kommer jag att klara det här?), irritation mm. Och det är helt okej! Kom ihåg att det är en övergående fas. Men för att det inte ska gå ut över valpen, kan det under tiden vara smart att ha några planerade strategier.

Ha en back-up!
Ibland måste man bara få pausa. Kanske få ta ett bad, ta en egen promenad, prata med en kompis utan att bli avbruten. Då är det bra med en partner eller en vän som förstår vad det handlar om och kan ta över en stund.

Aktivering
En liten valp behöver inte så mycket aktivering, vardagslivet räcker långt. Men att få använda nosen är viktigt, så man kan tex kasta ut ett gäng foderkulor eller små godbitar och låta valpen leta. Då kommer nöjdtröttheten på köpet. Att smeta något kladdigt och gott på tex en Licki-mat gör att valpen får jobba en stund med slicka i sig det goda och blir då lugnare.

Vila-rutin
Skapa en rutin som hjälper valpen att koppla av och sova. Gör den gärna till en början vid situationer då valpen redan är trött. Sitt intill valpen eller med valpen i ditt knä, gärna på en särskild filt eller dyna. Se till att det är lugnt omkring er och stryk med dina händer lugnt och stilla på valpen. Det kan vara längs sidorna, på magen eller kanske försiktigt längs öronen. Om du gör så här vid tillfällen när valpen är lugn och lagom trött, kommer det att bli en användbar vana för hela livet.

Prata med någon
Precis som med det mesta som av någon anledning är jobbigt och besvärligt – det hjälper att prata med någon som förstår och kan lyssna och ge stöd.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Monica » Hälsa på andras hundar?:  ”Mycket viktig och intressant läsning. Har bägge sortens hundar och vet nu hur ja..”

  • Louise » Puppy blues:  ”Så skönt att höra att man inte är ensam om att känna dåligt samvete för att man ..”

  • Marie » Puppy blues:  ”Bra ord och jättebra att du tar upp det. Vi trodde vi var mentalt förberedda, m..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-