hundkontakten-logo-inverterad

Jul- och nyårsfirande

I morgon är det Lucia och hos många är förberelserna inför jul i full gång. Jag har till och med hört de första fyrverkerismällarna redan...
För att ni ska få just det lugna och fridfulla firandet ni vill ha, finns det några saker att tänka på när det gäller hunden:
 • Gäster - Om ni får gäster (eller om ni själva besöker någon) är det viktigt att hunden har en egen, lugn och fredad plats där den kan få ta igen sig i allt stök. Platsen kan eventuellt behöva skärmas av på något sätt (tex med kompostgaller) så att ingen råkar kliva in i hundens viloplats. Förklara också för gästerna hur viktigt det är att hunden verkligen får vara ifred där. Det här är särskilt viktigt för valpar, äldre hundar eller hundar som har stor integritet. Om din hund har svårt att koppla av kan ni ta en liten promenad och sedan sitta tillsammans en stund och hjälpa den att koppla av. Tänk på att en hund som blir övertrött lätt slår över och gör tokiga saker och då är det lite orättvist att bli arg.
 • Behov - Glöm inte bort hundens behov mitt i allt julstök, paket, glögg och tv-tittande! Den behöver (minst) samma promenader som vanligt och gärna någon sysselsättning som tröttar på ett bra sätt. Varför inte lite nosarbete?
 • Kläder - visst kan det vara skoj att sätta på hunden en tomteluva för ett fint julkort! Men i övrigt bör du vara sparsam med att klä ut hunden. Dels kan den bli alldeles för varm av kläder inomhus och dels kan den känna sig väldigt obekväm då den får svårt att kommunicera med sitt kroppsspråk.
Under julen finns det en hel del saker är farliga för hundar!
 • Julmat - ledsen, men din hund älskar dig inte mer för att du ger den av julmaten... Hundar är extra känsliga för salt, vilket det ofta finns got om i vår julmat. Bäst mår den av sin egen mat och kanske ett smarrigt köttben.
 • Julblommor - bla lökväxter (amaryllis/hyacint), julstjärna mfl är giftiga.
 • Snören, julpynt mm - att leka med julkulor, paketsnören mm kan vara jätteskoj! Men ett snöre som råkar hamna i magen kan ställa till med mycket besvär! För att inte tala om trasiga julgranskulor eller ett omkullvält stearinljus... Så se upp och tänk efter före!
 • Choklad - kakao innehåller ämnet teobromin som hundar och katter inte tål. Ju mörkare choklad, desto farligare. Men chansa inte - ät den goda choklade själv!
 • Jäsdegar - om hunden får i sig ojäst deg börjar den jäsa i magen och hunden får berusningssymptom.
 • Nötter - en nöt som rullar iväg kan också vara kul att jaga och i en jaktsituation kan det hända att hunden råkar svälja nöten. Den är för hårdsmält och kan fastna i tarmarna.
Så undvik dyra och tråkiga veterinärbesök genom att vara förberedd:
 • Håll allt ätligt under ständig uppsikt när hunden finns i närheten
 • Se till att inga snälla barn bjuder hunden på något otillåtet
 • Placera julblommor och riskabelt julpynt så att det inte är nåbart för hunden
 • Om olyckan ändå skulle vara framme - ha telefonnummer till närmaste veterinär med jourmottaning i din mobil
Nyårsafton
Oavsett om din hund är ljudrädd eller inte gäller ungefär samma förhållningssätt.
 • Ha alltid hunden ordentligt kopplad under den period då det finns risk för fyrverkerier och smällar! Det händer alltför ofta att hundar blir skrämda, sliter sig eller kryper ur halsbandet och flyr i panik.
 • Lämna aldrig hunden ensam på nyårsafton! Även om den inte reagerat nämnvärt tidigare, så kan det bli något extra som skrämmer.
 • Rasta ordentligt i god tid före smällandet. Vänta sedan tills smällandet upphört och ta då en nattrastning.
 • Sysselsätt både på nyårsafton och dagen före med något lagom tröttande hjärn- och nosarbete för att undvika att hunden har överskottsenergi. Men tänk också på att en hund som är övertrött/utmattad har svårare att hantera en jobbig situation.
 • Dämpa både ljud- och ljusintryck genom att dra för gardiner eller häng upp dämpande filtar för fönstren. Ha andra vardagliga och bekanta ljud på, tex diskmaskin, radio mm. Bygg en koja med hjälp av filtar över tex ett bord. Gör det i förväg så att hunden hinner "boa in sig" och kanske tillsammans med dig. Om hunden blir orolig kanske det kan vara bäst att sitta med den i badrummet eller annat fönsterlöst rum.
 • Förmedla trygghet genom att själv vara lugn. Kanske till och med en nykter nyårsafton...? Om din hund inte visar någon rädsla eller oro, bete dig så vanligt som möjligt. Men ha en beredskap om det blir oro!
 • Om hunden ändå blir orolig är det viktigt att du är nära! Du ska inte ömka och tycka synd om då det förstärker den otrevliga och otrygga känslan. Men ge hunden din närhet och lugn kroppskontakt.
 • Sysselsätt er gärna tillsammans under smällandet. Nosarbete, enkla tricks eller tugga på ett lugnande ben tex.
 • Se upp även efter nyårsfirandet med kvarlämnade fyrverkeripjäser!
 • Om din hund har kraftiga rädslor och reaktioner i samband med fyrverkerier mm kan den eventuellt behöva hjälp med ett stressdämpande preparat. Värt att prova är tex Adaptil, Zylkene eller Clomi Calm. Veterinär kan också skriva ut lugnande preparat. I allmänhet behöver man börja med dessa minst ett par veckor före nyår. Tänk också på att det ska inte vara något som är muskel-avslappnande, då det kan innebära att hunden fortfarande är lika rädd men upplever att den inte kan göra något åt det.
  Kontakta en hundpsykolog (SHF) för att hjälpa din hund att lättare hantera sina rädslor i framtiden.
Som vanligt - om du är väl förberedd behöver du inte oroa dig lika mycket :-)

God jul & Gott nytt år!

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

 • Kristina Dahl » Hälsa på andras hundar?:  ”Ett mycket viktigt ämne dom gäller både för hunden men även för mig. Min hund h..”

 • Monica » Hälsa på andras hundar?:  ”Mycket viktig och intressant läsning. Har bägge sortens hundar och vet nu hur ja..”

 • Louise » Puppy blues:  ”Så skönt att höra att man inte är ensam om att känna dåligt samvete för att man ..”

 • Marie » Puppy blues:  ”Bra ord och jättebra att du tar upp det. Vi trodde vi var mentalt förberedda, m..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-